Langzaamaan lijkt het erop dat we weer richting een ‚normale’ samenleving gaan. Natuurlijk gaat het nog wel even duren voor we daar zijn, maar nadat vorige week de eerste echte versoepelingen zijn ingezet, lijkt het erop dat er deze week meer volgen en dat we deze zomer weer naar het buitenland op vakantie kunnen. Grote kans dat dit echter wel in combinatie met een zogenaamd ‚corona paspoort’ is. Hieronder lees je wat dat is en alles wat je erover moet weten.
Corona test, straks corona paspoort
Op reis in de zomer, volle zalen in de bioscoop en het theater… als het meezit, is het binnenkort allemaal weer mogelijk. In eerste instantie voor mensen die een negatieve corona test kunnen tonen, later wordt er waarschijnlijk gewerkt met een corona paspoort. De Tweede Kamer sprak zich op donderdag 6 mei uit voor de tijdelijke invoer van verplichte toegangstesten om de samenleving weer deels open te kunnen gooien. Wie een negatief testbewijs kan tonen, mag naar binnen. Zo’n test mag bezoekers van een evenement geen geld kosten, vindt een meerderheid van de politieke partijen. De tijdelijke test samenleving is een eerste stap naar meer vrijheid. Het corona paspoort kan op iets langere termijn zorgen voor meer vrijheden. Hierover debatteert de Tweede Kamer in juni.
De mogelijkheden
Dit voorjaar krijgen Nederlanders verschillende mogelijkheden om te bewijzen dat zij niet besmet zijn met het coronavirus en dus het risico erg klein is dat zij anderen ermee kunnen besmetten. Dit zijn die mogelijkheden:
– een recente negatieve testuitslag
– een bewijs van immuniteit, als je net genezen bent van COVID-19
– een vaccinatiebewijs, dat aantoont dat je in ieder geval 1 prik tegen corona hebt gehad
Het kabinet wil al dit mogelijke bewijsmateriaal samenbrengen in het zogenoemde corona paspoort. Dat paspoort moet beschikbaar komen in een digitale en een papieren vorm, met QR-code. Het corona paspoort moet bruikbaar zijn binnen de Europese Unie (EU).
QR code in corona paspoort
Als je dus in de toekomst naar een evenement wil, of naar een bioscoop, museum of bijvoorbeeld op vakantie zul je de QR code uit dat corona paspoort moeten laten scannen. Je mag dan naar binnen en je overige, privacygevoelige medische informatie. blijft geheim. De Sociaal Economische Raad (SER) adviseert het corona paspoort straks in te zetten op drukke plekken waar toegangscontrole normaal is. Daarbij kun je dus denken aan bioscopen, theaters, stadions en musea, maar ook beurzen en congressen.
Vanaf komende zomer
Het kabinet streeft ernaar om vanaf komende zomer te gaan werken met het corona paspoort. Een exacte datum is nog niet genoemd, maar het lijkt aannemelijk dat het paspoort in ieder geval op 1 juli in gebruik gaat. Vanaf die datum zouden festivals, sportwedstrijden met publiek, concerten en congressen weer mogelijk moeten zijn. Mochten evenementen door corona toch niet doorgaan, dan is voor de organisatoren een annulerings subsidie beschikbaar. Het kabinet wil overigens wel voor 1 juli beginnen met het stapsgewijs heropenen van de samenleving en daarmee een groot deel van de economie.
Testbewijs
Tot de introductie van het corona paspoort moeten testen uitkomst blijven bieden. Volgens zorgminister Hugo de Jonge zijn er op 1 mei 400.000 tests per dag mogelijk. Bezoekers zouden dan toegang kunnen krijgen op basis van een testbewijs of een test ter plekke. Op dit moment bestaat er nog geen officieel testbewijs, waarschijnlijk wordt dit op korte termijn ontwikkeld. Het kabinet heeft de SER namelijk gevraagd om advies over het gebruik van tests bewijzen bij het verder openstellen van de samenleving.
Test bewijzen kunnen volgens de SER worden ingezet op plekken waar een toegangscontrole normaal is, bijvoorbeeld bij een bioscoop. De SER vindt het geen goed idee dat winkeliers hun klanten bij binnenkomst vragen om een testbewijs.
Israël
In Israël is het corona paspoort er al. Meer dan 40% van de bevolking heeft 2 vaccinaties gehad en heeft daardoor nu met het paspoort toegang tot culturele activiteiten, sportwedstrijden, hotels en sportscholen. En ook tot drukke winkels en horeca. Of bijvoorbeeld een grote modezaak in Nederland straks ook een toegangscontrole moet houden aan de deur, is niet bekend. In Israël zijn onder consumenten de meningen verdeeld. Het paspoort zorgt voor vrijheden, maar ook voor ongelijkheid. Terwijl de ene helft van het volk weer restaurants en concerten bezoekt, zit de andere helft thuis. “Wie zichzelf niet laat inenten, blijft achter”, zegt de Israëlische minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Maar daar is niet iedereen het mee eens. Op straat wordt geprotesteerd en de eerste rechtszaken worden snel verwacht.
Uit recent onderzoek van het RIVM blijkt dat zeven op de tien ondervraagden voorstander is van het gebruik van een corona paspoort. Een grote meerderheid van de 47.000 deelnemers vindt het een goed idee om gevaccineerden en mensen met een negatieve test toegang te geven tot evenementen en culturele locaties. Slechts 40% van de deelnemers vindt dat mensen met een bewijs van immuniteit dezelfde mogelijkheden moeten krijgen.