genieten van de tuin in de winter
Living Outdoor Living

Hoe zorg je ervoor dat je ook in de winter van je tuin kan genieten?

Het voorjaar is normaal gesproken de tijd dat mensen weer in hun tuin gaan werken. Het uitzicht op lange zomeravonden in die tuin zorgt ervoor dat er nieuwe planten worden geplant, en dat alles goed onder handen wordt genomen. Is die zomer eenmaal weer voorbij, dan komen de meesten van ons in de tuin niet verder dan misschien een boom snoeien of een winterplantje te planten. Echter kun je in het najaar veel meer doen om ook in de winter een fijne tuin te hebben, sommige planten zijn uiterst geschikt voor het najaar. Wat zijn andere planten die je in het najaar in de grond kunt doen en hoe neem je die tuin na de zomer onder handen?

Ook in de winter genieten van de tuin

De tuin in het najaar is er voor veel mensen vooral een van veel opruimen en winterklaar maken. Tegenwoordig worden woning en tuin steeds dichter naar elkaar getrokken en steeds meer mensen willen bij voorkeur ook in de koudere maanden kunnen genieten van de tuin. In het najaar zijn er namelijk nog genoeg mogelijkheden voor de tuin en maken steeds meer mensen daar werk van. Al die prachtige geel-oranje-bruintinten, nodigen uit om er iets moois van te maken.

Klaar maken voor het najaar

In het najaar kunnen we gaan snoeien, waar de maanden september, oktober en november heel geschikt voor zijn. Let er vooral bij hoge struiken en heesters op dat ze stevig teruggesnoeid moeten worden. De najaarsstormen kunnen anders hoge struiken beschadigen. Uitlopers en naar binnen groeiende scheuten moeten verwijderd worden. Hoe compacter de struik wordt teruggesnoeid, hoe steviger de plant een najaarswind zal weerstaan.

Coniferen

Dat de conifeer onderaan veel breder moet zijn dan bovenaan, heeft ook met die stevige najaarswinden te maken. Bij coniferen met schubben moet je niet tot op het oude hout terugsnoeien. Je loopt het risico dat ze dan niet meer uitlopen. Zorg dat de scheuten weggehaald worden. De conifeer kan in het voorjaar én najaar gesnoeid worden. Bij het snoeien in het najaar dient er altijd rekening gehouden te worden met de kans op vorst. Als er vorst aan zit te komen, is het beter niet meer te snoeien. 

Het snoeien van bomen

tuin onderhoud winter

Bomen hoef je niet per se te snoeien, maar als je de vorm en grootte enigszins in de hand wilt houden, is het zinvol wel te snoeien in het najaar. Bij een boom die zijn blad verliest, zie je de vorm beter, dan wanneer de boom groen blijft. Zorg altijd dat je de natuurlijke vorm van de struik of boom respecteert als je deze gaat snoeien. Haal ook dubbele koppen weg en schurende takken, ter voorkoming van wonden. Kies bij voorkeur voor recht omhoog groeiende hoofdtakken.

Voor ieder wat wils

Er is genoeg keuze om ook tijdens de koudere maanden de tuin mooi opgeruimd, groen en in bloei te houden. Kies voor wat ingetogen plantjes, een wolk aan kleur of een grote grassoort met mooie pluimen. De heideplanten, die er in talloze kleuren zijn, kennen de meeste mensen wel. Leuk te plaatsen als groepje planten in eenzelfde kleurlijn. Van warm wit tot diepgeel/oranje en natuurlijk de bekende paarse tinten. Heide is er in steeds meer kleuren. Ze zijn zuurminnend, dus prima te plaatsen bij andere zuurminnende planten zoals de rododendron, de hortensia of de skimmia. De winterversie top je na de bloei in de winter af om de planten mooi compact te houden. Verder is de heideplant niet zo veeleisend en dus ideaal wat betreft onderhoud.

Najaarsviolen

Najaarsviolen zijn uitermate geschikt om in een opgeruimde tuin de boel weer op te vrolijken met wat kleur. Ze wijken qua vormgeving niet af van de voorjaarsviolen, maar ze zijn simpelweg op een ander tijdstip gezaaid door de kweker. Deze violen kunnen in potten en in de volle grond geplaatst worden en zijn in herfstachtige kleuren te koop zoals paars, bruin, diepgeel of oranje. Plant ze niet te laat, eind oktober begin november is wel de grens. Als het erg koud wordt, komen er even geen nieuwe bloemen bij, maar zodra de temperatuur weer wat omhoog gaat, beginnen de violen weer te knoppen. Wil je de eetbare versie, let dan goed op dat je de voor consumptie geteelde viooltjes neemt.

Helleborus

De helleborus, beter bekend als de kerstroos, is een plant die met name in de wintermaanden (december tot en met maart) prachtig bloeit. Ze zijn te koop van wit tot roze en in verschillende paarstinten en vragen weinig onderhoud, alleen als de bloemen uitkomen, is het zinvol iets van het blad er omheen weg te knippen. Zo kunnen de bloemen zich mooier ontwikkelen. 

Een bloemenpracht in de winter

Voor wie denkt dat de tuin in het najaar en de winter een uitgestorven ruimte is, heeft het mis. Steeds meer mensen ontdekken dit en vinden manieren om ook ‚s winters van hun tuin te genieten. Dit kan door bijvoorbeeld een overkapping. Nu we meer tijd in onze tuin gaan doorbrengen willen we natuurlijk ook een bloemenpracht om naar te kunnen kijken.

Dit vind je misschien ook leuk...