Luister jij het liefst de hele dag naar muziek, óók tijdens werktijd? Lucky you. Muziek kan namelijk een positief effect hebben op je brein. Als jij je dus beter wilt kunnen concentreren en productiever wilt werken, kun je maar beter meteen beginnen met het maken van nieuwe Spotify-lijstjes.
Een productieve werkdag? Voor de een werkt het beter om zich op te sluiten in een stille kamer zonder enige vorm van afleiding, een ander werkt het beste op een rumoerig kantoor en weer een ander wordt supergeconcentreerd van muziek. Kun jij werken met een koptelefoon op je hoofd terwijl je zachtjes meedeint en zingt? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt! Wij zochten namelijk voor jou uit hoe muziek jouw concentratievermogen kan beïnvloeden.
Wondermiddel voor het brein
De gemiddelde persoon luistert zo’n 190 minuten per dag naar muziek. Onderzoek wijst echter uit dat hier nog wel een schepje bovenop mag. Je brein heeft er namelijk baat bij. Op het internet gaan verschillende verhalen de rondte. Muziek zou een wondermiddel zijn voor jouw hersenpan. Vooral klassieke muziek doet het goed. Koeien zouden meer melk produceren als ze naar Beethoven luisteren. Mozart maakt je slimmer. De aria’s van Puccini’s opera verminderen stress. Giuseppe Verdi maakt je zen. En wil je als wijnhandelaar dat je klanten duurdere flessen gaan kopen? Speel klassieke muziek af in je zaak, dat is namelijk het ideale marketinginstrument.
De 5 positieve effecten van muziek
Natuurlijk zitten hier ook echt wel ‘broodje-aap-verhalen’ tussen. Maar één ding is zeker: muziek activeert je brein. Het is dan wel zaak om de juiste muziek te kiezen. Van rock en pop word je bijvoorbeeld creatiever, terwijl klassiek en jazz er juist voor kunnen zeggen dat je logischer gaat nadenken en je beter kunt focussen. Dit zijn de 5 gezondheidsvoordelen van het luisteren naar muziek.
- Beter slapen
Slaap je ’s nachts slecht? Dat kan een negatief efect hebben op je werkdag de volgende dag. Als je vermoeid wakker wordt, zul je zien dat je ook minder geconcentreerd bent. Als je veel naar (rustige) muziek luistert, zou je dit een positief effect hebben op je nachtrust. Draai dus voordat je gaat slapen een aantal van je favoriete liedjes en je slaapt gegarandeerd als een roos. Fan van heavy metal? Doe het zachtjes en denk aan de buren.
- Prikkelt je hersenen
Muziek prikkelt de hersengebieden die betrokken zijn bij emotie, motoriek, geheugen én taal. Dit zorgt er dus voor dat je betere resultaten levert op je werk. De radio aanzetten op kantoor is dus geen overbodige luxe. Wist je dat muziek tevens de beide hersenhelften met elkaar verbindt? Dat zorgt ervoor dat je creatiever wordt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een creatief beroep of een creatieve studie het beste naar rock- en popmuziek kunnen luisteren. Hiermee geven ze hun creatieve prestaties een boost.
- Je wordt er blij van
Heb je ook weleens een baaldag op werk? Zet je favoriete Spotify-lijstje dan aan. Als je naar muziek luistert die je zelf mooi vindt, komt er dopamine vrij in je hersenen. Dat stofje draagt bij aan het geluksgevoel. Ook diepere klachten, zoals een depressie, kunnen worden verlicht door het luisteren naar muziek. Het is voor iedereen anders naar welke muziek je het beste kunt luisteren. De een heeft meer baat bij vrolijke deuntjes, de ander bij emotionele muziek met diepzinnige teksten. Kies het genre waar jij het vrolijkst van wordt!
- Minder stress
Muziek is een krachtige vorm van mindfulness. Je komt erdoor tot rust en je komt meer in balans. Als je dus een stressvolle dag hebt gehad, doe je er goed aan om nog even te relaxen met een fijn deuntje. Rustige klanken met een lage frequentie, van bijvoorbeeld klassiek of jazz, zorgen er tevens voor dat je hartslag en bloeddruk dalen.
- Zorgt voor de juiste afleiding
Het luisteren naar muziek tijdens het studeren of werken, kan voor afleiding zorgen. Dat klinkt negatief, maar dat is het niet per definitie. Rustige, zachte muziek die je zelf mooi vindt, kan zorgen voor ‘precies de goede afleiding’. Op die manier word je dus niet écht afgeleid, maar precies genoeg om je gedachten niet te laten afdwalen tijdens het werken of studeren. Op Spotify staan genoeg lijstjes met bijvoorbeeld rustige pianomuziek of andere muziek zonder zang. Probeer het eens uit, misschien werkt dit wel perfect voor jou!
Tip
Goed geluid is natuurlijk van belang. Kies voor goede apparatuur, zoals een goede koptelefoon, laptop, oortjes of boxen. Vooral een koptelefoon doet het goed als het om concentratie gaat. Als je een noise cancelling koptelefoon draagt, heb je geen last van geluiden van buitenaf, zoals luidruchtige buren, auto’s of huisgenoten. Je hoeft je muziek natuurlijk niet meteen keihard te zetten, maar je kunt er ook op de achtergrond naar luisteren.