Nu de sportscholen opnieuw de deuren moesten sluiten vanwege de tweede lockdown, is het tóch belangrijk om fit te blijven. Wij geven je de beste tips om thuis te blijven sporten. Pak je matje, trek die sportkleding uit de kast en begin!
Eigenlijk heb je helemaal niet zoveel nodig: een paar vierkante meter ruimte, een opbeurend muziekje, een matje, sportkleding, een paar melkpakken of waterflessen als gewichtjes en – het allerbelangrijkste – een flinke dosis motivatie.
De beste fitnessaccounts op YouTube
Jezelf motiveren kan soms best lastig zijn. Als er niemand tegen je staat te schreeuwen dat je beter je best moet doen, kan het verleidelijk zijn om niet zo goed je best te doen. Tien squats? Ach, zeven squats is ook al best goed, toch? Met een goed, motiverend YouTube-filmpje kun je al heel ver komen. Op het YouTube-menu staan duizenden fitnessaccounts. Wij zetten de beste, leukste én meest motiverende voor je op een rijtje.
- Blogitales
Cassey Ho was een van de eerste fitgirls die haar video’s en tips ging delen met anderen. Alles komt voorbij, maar Cassey is vooral gespecialiseerd in pitales. Met deze enthousiaste fitgirl op je beeldscherm is die motivatie echt geen issue meer!
- MadFit
Als we niet meer in de clubs en kroegen kunnen dansen, moeten we dat thuis maar doen! Met Maddie van MadFit word je al dansend fit. Ze maakt video’s met haar favoriete video’s en een bijpassende workout.
- Les Mills
Mis je de groepslessen die je normaliter in de sportschool volgde, vóór de lockdown? Dan is Les Mills wellicht iets voor jou. Met deze workout-video’s train je je hele lichaam samen met anderen. Misschien niet hetzelfde als een echte groepsles, maar het komt wel in de buurt.
Drie tips om thuis sporten leuk te maken
Oké, de motiverende accounts heb je, nu de motivatie om ermee te beginnen nog. Wij geven je drie tips die ervoor zorgen dat je straks plezier gaat hebben in het thuis sporten.
- Vind jouw perfecte workout
Het fijnste aan thuis sporten, is dat je zelf kunt kiezen wat je gaat doen. Houd je meer van cardiotrainingen of ga je voor kracht? Je kunt zelfs touwtjespringen, hoelahoepen, yoga, pilates of zumba doen. Door de hoeveelheid aan digitaal aanbod, staat er een hele wereld voor je open. En het mooie is: thuis is het helemaal niet erg om voor paal te staan omdat je bijvoorbeeld de danspasjes niet kent of de oefening niet snapt, want niemand ziet je! En zeg nu eerlijk: wie wil er nu niet ongegeneerd zweten zonder allemaal pottenkijkers? Precies. Scrol bijvoorbeeld eens door de workouts van bovenstaande YouTube-accounts. Misschien zit er al iets voor je tussen of kun je inspiratie opdoen. Als je jouw perfecte workout hebt gevonden, is thuis sporten helemaal niet meer zo vervelend.
- Maak een schema en planning
Als je in je agenda schrijft wanneer je gaat sporten, kun je er geen andere dingen omheen plannen (of Netflix bingen). Maak tijd vrij wanneer jij dat wilt. In de ochtend, tussen de middag of in de avond – alles kan. Naast een planning werkt een schema ook erg goed. Als je van tevoren opstelt wát je gaat doen tijdens je training, heb je een afgebakend programma. Zo weet je precies hoeveel tijd je ermee kwijt bent en wanneer je klaar bent. Dan kun je erna meteen een verfrissende douche nemen en tóch nog Netflix gaan kijken. Een schema kan je ook helpen om je doelen te bereiken. Als je even googelt, kun je al snel het een en ander vinden. Stel het schema zo op dat jij er zelf vrolijk van wordt!
- Kies mooie sportkleding
We voelen ons nu eenmaal beter als we een mooie outfit aanhebben. Dat geldt ook voor onze sportkleding. Als jij in de spiegel kijkt en een zelfverzekerd gevoel krijgt, zorgt dat automatisch voor meer motivatie. Met een mooie legging en een fijne sport-bh krijg je niet alleen een mentale boost, maar zorg je er ook voor dat je lichaam goed kan ademen. Kies daarom kleding uit op materiaal. Als je veel zweet, wil je natuurlijk kleding dragen die luchtig is en goed ademt. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van polyester en lycra. Liever wat duurzamer? Kijk eens naar sportkleding gemaakt van bamboe. Investeer in mooie spullen waar jij je fijn in voelt. Ook goede schoenen zijn vereist, vooral als je veel cardiotrainingen doet.
- Beloon jezelf
Heb je deze week goed je best gedaan? Dan mag je jezelf best belonen. Het liefst doe je dat natuurlijk met iets gezonds, maar af en toe even cheaten, mag best! Maak met jezelf afspraken hierover. Is het een keer niet gelukt om je workout te doen? Probeer dan op een andere manier in beweging te komen. Ga een rondje wandelen, doe de was, werk in de tuin, plan een grote schoonmaak in. Ook op die manier blijf je actief en mag je jezelf best belonen!